Segueixi'ns a través de:

Català - Castellà

 

CALÇOTADES

Salsa Calçots

 

La salsa de calçots o salvitxada es una salsa feta a base d’alls, fruits secs, tomàquets, vinagre, oli i pa i es la salsa típica que acompanya els calçots Tot i així el nom de la salsa salvitxallada no es molt conegut i es fa referència a aquesta salsa com a Romesco tot i que les dues salses son molt similars i amb els mateixos ingredients i les dues son les” anomenades salsa de calçots” es diferencien bàsicament en que en la primera el pa va fregit i en el Romesco el pa es torrat. Òbviament podem haver petites diferencies en funció del cuiner i la zona geogràfica.

 

Una altre salsa que de vegades confonem com a Romesco o Salvitxada es el Xató. Però el xató es un salsa típica de Vilanova i el Penedès i la Salvitxada ho es de Valls i el Romesco de Tarragona.

 

Els ingredients entre totes tres salses fredes, son ben similars, així doncs, les tres porten ametlles o avellanes ( o les dues en el cas de xató), porten alls, oli , vinagre i sal.

 

En el cas de la salvitxada i el romesco, porten pa, mentre que el xató no I també hi trobem una diferencia de mètode de cocció, ja que , si en el cas de la salvitxada i el romesco, s’escaliven els ingredients ( ja siguin pelats o no ) , en el cas de xató, son en cru.

 

Tot i així, s ha de comentar, que aquestes salses, poden ser elaborades de forma diferent en funció de la zona on es prepara i sobretot , poden tenir tantes variacions, com persones les preparen.

 

Ja sabem allò de “ cada maestrillo , tiene su librillo”. I com no, com la de la mare o de l’avia no hi ha cap, per això a Can portell la recepta d’aquesta mítica salsa ha ana passant de pares a fills!

 

 

 

Notícies

Enviar a un amic

Borsa de treball

Contacte

LA MASIA CAN PORTELL

Ctra de Molins de Rei a Vallvidrera Km6

08750 Molins de Rei

Telf. 936 688 450 / 936 681 190

masia@lamasiacanportell.com

www.lamasiacanportell.com